2012. október 6., szombat

Cukor,mint fő ellenség?

Okkal tesszük fel ezt a kérdést. Manapság sajnos egyre gyakoribb a Diabetes magyar nevén cukorbetegség,egyre több a túlsúlyos felnőtt és sajnos fiatalkorúak is.Mitől is alakult ez így?
Ez a mai modern ,felgyorsult világ eredménye, és csakis ezt a túlmodernizálódó, a feldolgozott ételek töménytelen gyártásától és a rohamosan növekvő fast-food un. gyors éttermek (név szerint szerintem nem kell felsorolnom ezeket) elterjedésének tudhatjuk be.
Sajnos manapság már mindenbe cukrot kevernek,tesznek,sűrítenek és így tovább...
Egyik barátnőm jegyezte meg ,hogy milyen jó kis gyümölcslevet vett magának ...100%.-os gyümölcstartalom és hozzáadott cukrot nem tartalmaz...igen lehet nem adtak hozzá cukrot viszont a különböző tartósítóanyagok és a benne lévő fruktóz (azaz gyümölcscukor) jelentősen felemelte a cukortartalmát ,erről a cukor nélkülinek hitt termékről!Ha már itt járunk az egész kereskedelem arról szól,hogy hogyan tévesszék meg a vásárlót. Persze manapság (hálisten) sokan utána olvasnak és tájékozódnak valójában mi az amit érdemes megvenni, érdemes érte pénzt kiadni( mert mostanság nagyon meg kell gondolni ugye ,hogy mire adjuk ki a pénzt) Sokan azonban még mindig nincsenek tisztában azzal,hogy mennyi élelmiszerbe tesznek cukrot egyfajta ízfokozóként használva (régen a nagymamák általában cukrot tettek a gyerekek ételébe ha nem volt étvágyuk,persze mondanom sem kell utána nem kellett kétszer mondani,hogy egyenek)
Na a mai élelmiszeripar "szépen" megtartotta ezt a szokását...gondolnátok,hogy a kenyerekbe,feldolgozott ételekbe,üditőkbe mennyi cukrot tesznek? Utána lehet nézni,annyi csak a teendő ,hogy elolvasod a tápanyaganyag táblázatot és babummm. Én mindig is azon az elven voltam,hogy aminél 9gramm.-nál több cukor van az már az egészségemre és a testsúlyomra is kihat.
Nem azt mondom persze ,hogy néha nem megengedett a "bűnözés", de csak mértékkel és minőségi édességet,pl.a magas kakaótartalmú csokik,gyümölcsök.
Manapság már rengeteg egészségtudatos gasztroblogger van a neten és különböző oldalak ,akik próbálják átkonvertálni az egészségtelent az egészséges felé,ami persze tudom sokunk számára elég pénztárcafüggő,mert sajnos ami egészséges az egyenlőre drága (nehogy egészséges legyen a társadalom,még kevesebb beteg lesz ,ami nem kedvez a gyógyszeriparnak)
Igen és ott vannak a cukor által létrejött betegségek,az egyik legsúlyosabb a cukorbetegség (erről bővebben Diabgirl blogjában olvashattok http://www.diabgirl.blogspot.co.uk/ ) a túlsúlyos és kórosan elhízott emberek...na ők...olyanok mint a "drogosok" nekik a cukor a drog,amit ha megvonnak tőlük akár elvonási tünetek jönnek elő,és ez nem csak az édességevésben jön elő,mert mint már mondtam szinte az összes feldolgozott élelmiszerbe,üditőitalokba töménytelen mennyiségű cukrot tesznek.
Én kimerem jelenti,hogy a cukor igen súlyos függőséget okoz,ami kihat az egészségünkre és a környezetünkre is.
Mit tehetünk ellene?Mellőzni kell a cukros üdítőket,gyorsfagyasztott,feldolgozott ételeket,és a legtöbb ,többnyire olcsó és silány édességeket.Próbáljunk ki új dolgokat ,süssünk meg mi magunk pl. az édességeket,vonjuk be a családot is és még építő jellegű is lehet:) Gyerekeinket próbáljuk tudatosan ,persze nem teljesen cukormentesen nevelni,de pl.értékeljen jobban egy banánt vagy almát ,mint egy olcsó csokiszeletet.:) Igyekezzünk a cukrot édesítővel pótolni,persze abból sem mindegy milyen ,de a nyírfacukor tökéletesen alkamas ennek helyettesítésére:)
és... A legfontosabb figyeljünk oda egymásra,ennél nagyobb segítség talán nem is létezik ,ha gondoskodunk azok egészségéről akik olyan fontosak számunkra,ezzel óvva saját és mások környezetét is!:)
Tehát cukor nélkül is lehet "édes" az élet vagy éppen még "édesebbé" is tehetjük!;)
Szép napot! xoxo